Volwassenen Non Fictie

De dramatische gevolgen van seksueel misbruik

 29,50

 

dr. J.G. Carlier

 

ISBN 978 90 5927 597 3
328 pagina’s
NUR 895
240 x 170 mm

Beschrijving

Seksueel misbruik veroorzaakt op een heel brutale manier inbraakletsels. Het brengt verwoestingen aan in de intieme kern van het slachtoffer en laat er een puinhoop achter. Het slaat gaten in de persoonlijkheid van het slachtoffer en dropt er tijdbommen die veel later zullen ontploffen. De gaten in de persoonlijkheid en de tijdbommen zullen extra schade veroorzaken en die zal tot uiting komen in bijna alle facetten van het latere leven.
In de omgang met zichzelf, met het eigen lichaam, met andere mensen, met levenspartners, met seksualiteit. De energie die nodig zal zijn om de verwoestingen en de puinhoop op te ruimen en om de gaten enigszins te dichten, zal uiteindelijk leiden tot een tekort aan levensenergie. Meestal neemt de schade dan ook eerder toe dan af met het ouder worden. Soms richt het seksueel misbruik zelfs schade aan tot in de eigen kinderen en
kleinkinderen van het ex-slachtoffer.

Seksueel misbruik is zo erg en zo ondenkbaar dat het iedereen ‘sprakeloos’ maakt. Niemand vindt de juiste woorden om erover te praten, ook een ex-slachtoffer niet. Het werd bovendien door de dader monddood gemaakt. Jaren na het misbruik uit het aangerichte lijden zich gemakkelijker doorheen Een pijn-voelend lichaam dat spreekt waar de mond met woorden niet kan of niet mocht spreken. Alleen een speciaal luisteren kan erin slagen deze geheimtaal te decoderen en een basis te leggen voor helende steun en warm begrip en om zo de weg te wijzen naar gelukkiger worden ondanks het verleden.

Jan G. Carlier (°1949) is dokter in de geneeskunde en seksuoloog en psychotherapeut. Hij heeft tientallen jaren ervaring in het werken met ex-slachtoffers van seksueel misbruik en in het werken met daders ervan. Hij is tevens stichter en al vele jaren voorzitter van het Vertrouwenscentrum
Kindermishandeling West-Vlaanderen.

www.doktercarlier.be
dokter@dr-jg-carlier.be


Review NBD Biblion

Volgens cijfers wordt in België 8,9% van de vrouwen en 3,2% van de mannen voor het achttiende jaar slachtoffer van seksueel misbruik. Meestal is de dader een familielid. De gevolgen van seksueel misbruik van minderjarigen zijn groot. Deze publicatie gaat in op de gevolgen van seksueel misbruik in het gezin, op de traumatiserende factoren en de schade die het misbruik aanricht. Het gaat niet in op behandelmogelijkheden of een perspectief op herstel of verbetering. Dat vormt volgens de Belgische seksuoloog en psychotherapeut niet de opzet van het boek. Het is volgens hem van belang dat hulpverleners bescheiden blijven en er niet gemakkelijk van uitgaan dat het met hun hulp wel (snel) veel beter wordt en de schade kleiner. […]

Drs. Marion Welling


Reacties van lezers

Dokter,
Graag wil ik u bedanken voor het boek dat u geschreven hebt.
Zelf ben ik een (ex)slachtoffer van seksueel misbruik in mijn jeugd. Het was geen incest maar … .
Sinds … volg ik therapie als gevolg van het meervoudige opgelopen trauma. Ben er nog niet maar hoop er ooit te raken.
Het is de eerste maal dat ik zo nauwkeurig beschreven zie wat de mogelijke gevolgen zijn. Niet alles is van toepassing maar jammer genoeg wel veel te veel.
Ik denk dat uw boek kan zorgen voor meer begrip waardoor ik en mede-slachtoffers zich wat minder freak zullen voelen.
Bedankt daarvoor.
Vriendelijke groeten,

(Anoniem)

 

Ik ben door mijn vader seksueel misbruikt en ben momenteel uw boek De Dramatische Gevolgen van Seksueel Misbruik aan het lezen.
Ik vind mezelf hier zo erg in terug en versta nu beter hoe de seksuele problemen in mijn partnerrelatie tot stand zijn gekomen.

(Anoniem)

 

Met veel belangstelling las ik uw boek. Ik herkende vele zaken die beschreven werden. Nog nooit werd misbruik bij een kind als zo ernstig beschreven zoals het hier zwart op wit te lezen was.
Zoals u aangeeft, wordt het seksueel misbruik veelal pas na jaren terug opgerakeld en worden de gevolgen erger en niemand maakt dan nog de link. Ook ikzelf deed dat niet.
Bedankt om dit boek te schrijven en te publiceren.

(Anoniem)

 

Alvast bedankt voor de tijd en de energie die u in het boek hebt gestoken om meer begrip te kunnen opbrengen voor de slachtoffers van seksueel misbruik. Alles wat u hebt neergeschreven is herkenbaar, maar ook zo erg hard en schrijnend.

(Anoniem)

 

Ik heb uw boek bijna in 1 adem uitgelezen.
Ik ben zelf misbruikt tot en met mijn 5-de jaar en heb lang niet geweten wat er toch met mij aan de hand was.
Ik schrijf u om u heel erg te bedanken voor dit hele heldere boek met veel herkenningspunten, zoveel uitleg en verklaringen voor de dingen die ik doe in mijn leven.
Voor mij raakt u de kern waar u schrijft over de warme deken die verandert in een deken met scheuren.
Ontzettend bedankt dat u er bent en dat u uw ervaringen zo mooi verwoord heeft in uw boek.

(Anoniem)

 

Ik wou dat ik deze informatie 25 jaar geleden had gevonden … dan was mijn leven misschien anders verlopen.

(Anoniem)